SSV:s  regatta  lördagen 15/6 – söndagen 16/6

Segelsällskapet vättern seglade i helgen sin regatta vilken har seglats sedan segelsällskapet bildades 1885 men som 1905 fick ett av de finaste vandringspriserna som finns – Kungakannan uppsatt av hans majestät konung Oskar den II 1905 för att stimulera kappseglingen i Vättern och seglades från börja av den då vanliga klassen skärgårdskryssare. Sedan några år sedan då statuterna ändrades  kappseglar alla båtar om priset som har ett SRS-tal eller ett mätbrev enligt SRS.

IMG_0300Kl 10:00 gick starten. Kungakannan seglas på banan Vadstena-Fjuk-Jungfrun-Vadstena eller omvänt. På lördagen blåste det en stark ihållande sydvästlig vind 6-9 m/s  som i byarna skulle kunna uppgå till 13 m/s enligt väderprognosen. En del seglare valde att inte segla pga den starka vinden men 7 båtar kom till start, bl a en Delphia 24 med namnet Alva  från  södra Hjälmarens båtklubb. Det var en snabbseglare med lågt skrov och sänkköl. Rorsman var Thomas Alvarsson (bilden) som vann på den beräknade tiden 3 timmar 12 minuter och 6 sekunder.

Tvåa kom en SSV-seglare, Gunnar Wall, med sin X312 på den beräknade tiden 3 timmar 22 minuter och 53 sekunder.

Kappseglingen genomfördes utan några missöden då den starka vinden inte ökade till 13 m/s och tidvis var medelvinden lättare, ner mot 6m/s. Lördagens kappsegling avslutades med hyllningar  av segraren och en regattalunch på strömming med tillbehör.

På söndagen 16/6 seglades en serie om två kappseglingar  med var sitt pris och ett gemensamt till den som var totalvinnare. Kappseglingarna gick på läns kryssbanor ute i Vadstenaviken.

Kl 10:00 gick starten i första seglingen. 7 båtar kom till start om Bolles vpr. Sydvästen höll i sig men var något lättare 5-8 m/s. Vann gjorde Gunnar Wall med sin X312 på den beräknade tiden 1 timma 34 minuter och 13 sekunder. Tvåa kom Östen Gustavsson med sin 30:a Eva på den beräknade tiden 1 timma 38 minuter och 5 sekunder.

Kl 12.00 gick starten i andra seglingen. 7 båtar kom till start om L Sjunnessons vpr. Samma vindar rådde men kanske lite lättare. Vann gjorde Gunnar Wall även denna gång på den beräknade tiden 1 timma 15 minuter och 23 sekunder. Tvåa kom Östen Gustavsson även denna gång på den beräknade tiden 1 timma 16 minuter och 36 sekunder.

Gunnar Wall blev totalvinnare för de båda seglingarna av Fjetterströms vpr.

Stort tack till seglarna för att de kappseglat och till alla som deltagit och hållit arrangemanget!

Kurt Lindh, ordförande